”Ska jag resa till Australien?”

Bondi Beach – ett av flera obligatoriskt resmål…

Bondi Beach

Bondi Beach, Sydney.

I Australiengrupper på Facebook återkommer frågor i stil med ”ska jag åka iväg till Australien”? I en grupp med Australienvänner är det förstås tillåtet att förvänta sig att någon svarar ”dra till Finland istället”. Men det vore knappast intelligent. Har du väl hittat hit så utgår jag helt enkelt ifrån att du vill bli övertygad om att åka iväg. Jag pumpar dig gärna full med information om Australiens förträfflighet. Det är faktiskt ganska enkelt.

Sverige kommer inte att flytta på sig självt. Om fördelen med Sverige är att man lär sig uppskatta sommaren mer så kan de som förespråkar detta lika gärna klä sig i latexbrallor i nio månader eftersom de skulle uppskatta de resterande tre månaderna mycket bättre. Trams naturligtvis. Men det är faktiskt inte endast så enkelt som det uttrycks i Sällskapsresan – ”Svenskar åker inte till någonting, vi åker ifrån någonting”. Sanningen är att Australen också är helt fantastiskt. Året runt om du väljer att resa omkring i landet.

Vad uppskattar jag med Australien?

Jag berättar mycket gärna vad jag uppskattar med denna kontinent. Därför väljer jag mycket lämpligt denna rubrik. Att jag åkte iväg var förmodligen det bästa jag någonsin gjort. Jag kan faktiskt vara helt ärlig med att jag aldrig upplevt någon vinter jag trivts riktigt bra i Sverige för egen del. Jag är 30 år. Jag skriver detta tre dagar efter att jag återvänt hem och kan konstatera att det helt enkelt var den första riktigt bra ”vintern” jag upplevt någonsin. I mitt liv. Det känns faktiskt helt galet när jag tänker på det – de folk jag träffat under resan och de upplevelser jag delat med andra backpackers. Det är nästan helt sjukt. Tur för mig. Men – att boka en flybiljett och sätta sig i sätet är faktiskt inte kärnfysik. Kan man slussas i en metallcylinder i drygt en mil ovanför marken till andra sidan jorden på ett dygn så gör jag gärna det. Trots att jag knappast är överdrivet förtjust i den distansen till marken. Tycker du det verkar orimligt så kanske en stadig whiskey kan skapa lite klarhet i mitt resonemang. Kasst skämt åsido – men jag är övertygad om att du kommer förvånas över hur enkelt de praktiska sakerna löser sig inför resan.

Vandrarhem – Hostels

Orsaken till att jag uppskattat denna resa så mycket kan egentligen ”kokas ner” till något så enkelt som vandrarhem. Under 5 månader av min resa så reste jag själv. Det var fantastiskt innan med en resekamrat. Men egentligen nästan inte lika socialt. Förutom att det ofta finns pool, pub, gemensamt kök och aktiviteter på vandrarhem så finns det även någonting bättre än detta. Galna engelskmän. Bland annat. Om jag tänker tillbaka på legendariska upplevelser under året har den kategorin med säkerhet varit inblandad. Jag har också träffat ett stort antal svenskar. Trevligt. Svenskar är också faktiskt riktigt enkla att lära känna. Om de inte befinner sig i Sverige. Så om din oro råkar handla om att resa själv så kan jag endast instämma med alla andra – åk. Även om det bästa alternativet möjligtvis är att dela upplevelsen med en resekamrat.

Stränder

Ser du bilder från Australien innan din resa så kommer du med säkerhet i kontakt med Bondi Beach och alla möjliga stränder. Det ser vackert ut på bild. Att ta surflektioner är häftigt. Är du trött på en söndag så är det ganska fint att svalka av sig i vattnet och helt sonika vänta på vågor från surfbrädan utan att göra så mycket alls i övrigt. Men – trots att städer förstås måste nämnas så är det nog inte det jag gillar mest.

Utegym och träningsmöjligheter

Utomhusgym Australien

Utegym – Bundaberg.

Detta vill jag nämna. Det är inga ”fullskaliga” gym med lösa vikter utan snarare träningsstationer som finns utplacerade lite överallt. Ofta i samband med ett inbjudande löpspår längst stranden. Det går faktiskt att utföra en hyfsad workout men det är framförallt ett välkommet avbrott under löpturen. Om du är den som vanligtvis inte trivs med löpskor finns det risk att du ändå kommer att börja med springturer.

Beachvolleyplaner finns på vissa platser och jag spelade en fantastisk rolig typ av volleyboll inomhus – väggar med nät som gjorde att bollen även studsade i väggen. Lite av sporten ”padel” i volleybollvariant. Innebandy går som bekant att spela i Australien – det finns lag i de flesta större städer. Fotboll spelade jag emellanåt med andra från mitt hostel – fantastiskt även det.

Jobbsituationen

Jag har ett annat inlägg om jobb i Australien här. Lite kortfattat så delar jag uppfattning med de andra som reser iväg – det är betydligt enklare att hitta arbete i Australien än hemma i Sverige. Jobben är inte nödvändigtvis de mest glamourösa du kommer att uppleva under din yrkeskarriär. Men du kan arbeta på en plats, resa runt och ta anställning i en ny stad och sedan fortsätta med din Australienupplevelse. Detta tycker jag egentligen är ett ganska fantastiskt inslag.

Sydney

Sydney Operahus

Du vet redan vad det föreställer.

Jag gillar denna stad. Manly Beach och hela strandsträckan vid Bondi är fantastisk. Men – en turistmiss är förstås att stanna för länge innan runtresandet sätter igång. Australien erbjuder fantastiskt mycket mer än endast Sydney och den klassiska backpacker-rutten längst östkusten beskriver många som sin höjdpunkt under resan. Sydney är grymt. Australien är fantastiskt.

Outback

Australiens landsbygd

Highway to helg.

Landsbygden är en häftig upplevelse som ger en inblick i hur massiv denna kontinent är för endast 23 miljoner människor. Det kan utan tvekan vara milsavstånd mellan ”grannar” och miljön är rejält häftig medan kängurur gör dig sällskap. Till min nästa resa hoppas jag även kunna införskatta en ”van” – naturligtvis ett populärt färdsätt med möjlighet att bestämma sin egen upplevelse samtidigt som boendet sker i bilen.

Inga kommentarer än så länge. Vad tyckte du om inlägget?

Lämna ett svar

Följ Australien Backpacker

Gilla
Besök Facebook-sidan