Jobba i Australien

– Guide till arbete under Working Holiday!

Att fly från den svenska vintern och lämna ”krigandet” på den svenska arbetsmarknaden kan vara det bästa beslut jag någonsin tagit. Även om jag gillar Sverige så kommer det aldrig att flytta på sig självt. I Australien har jag tackat nej till jobberbjudanden och upplevt att en anställning ibland varit ett samtal bort. Visserligen har det blivit enklare av att jag helt enkelt sänkt ribban för vad jag kunnat tänka mig att syssla med – det är svårt att uppleva prestigeförlust inför kängurur på andra sidan av jordklotet. Däremot har jag även upplevt 2-3 månader i Sydney utan heltidsjobb och skattereglerna blev mindre förmånliga efter årsskiftet 2017.

Jobba i Australien! Farmjobb med paprikor

Farmjobb med att plocka ”capsicums” – feta paprikor.

Att åka till Australien för att ”bygga en förmögenhet” vore svårt trots den höga lönen – och det finns ingen brist på aktiviteter du vill spendera inkomsterna på.

Vad jobbar man med?

Mitt eget CV från två år i Australien

Utförda jobb:

  • Fabriksjobb på en ”metal factory”, tillverkade ställ till olika produkter i butiker – tidningsställ etc
  • Trädgårdsarbete – endagsjobb där privatperson sökte backpackers från vandrarhem med att hjälpa dem över dagen
  • Tegelstensfabrik – sorterade bra tegelstenar från kassa till en ny lastpall. Lön utefter antal slutförda lastpallar.
  • Fruktplockning – tomater, paprikor, aubergine, körsbärstomater, sötpotatis och meloner
  • Fabriksjobb med att preparera frukt för senare processande
  • Övrigt farmjobb – Satt upp staket m.m.
  • Arbetat för acommodation på en get- och fårfarm
  • Byggarbete, ”Construction”
  • Kontorsförflyttning, ”IT relocations”
  • Landscaping, trädgårdsanläggning

Arbetserbjudanden jag fått och behövt tacka nej till:

  • Insamlare för välgörenhet. Kan du tänka dig detta så vågar jag säga att du i praktiken får jobb direkt så länge du inte uppträder vrickat på ett tiotal intervjuer
  • ”Mötesinbokare”, i praktiken dörrförsäljare. Jag tog mig igenom intervjun men insåg under introduktionen att jag varken har talang eller förmåga till detta. Men – är du bra på försäljning och vass på engelska finns det möjligheter till bra lön.
  • Målare – ett jobb jag gärna hade tagit om det inte kolliderat med mitt farmarbete. Kan egentligen inte uttala mig men kan knappast vara så svårt att pensla mot en vägg.
  • ”Demolition” – jag fick ett erbjudande via ett arbetshostel men saknade vid tillfället ”White Card”, den säkerhetsintroduktion som behövs för att få arbeta inom byggnadsbranschen.

Lön och skatt

Australiens ekonomi tuffar på starkt och sedan januari 2017 betalar du 15% i skatt för inkomster upp till $37 000, alltså omkring 230 000 kr. Oftast hamnar lönen mellan 21.60$ och 25$ per timme – cirka 130 till 160 kr. Om du exempelvis kan tänka dig att arbeta inom ”Construction” så utförs ständiga byggnationer där de varken kräver erfarenhet eller utbildning trots en duglig lön runt 25 dollar i timmen, alltså cirka 160 kr. Med svenska mått är lönen alltså hög och skatten är låg, men jag har bara träffat få personer som det hjälpt att samla någon ”besparing”. Dels är det dyrt att leva i Australien och dessutom är det en inte alltför avancerad ekvation än att det är roligare att spendera pengar än att jobba in dem. Möjligheter till att hitta jobb skiljer sig även tydligt mellan olika städer och dessutom finns det en del av ”Work & Holiday” du föredrar…

Du kan alltså endast stanna med en arbetsgivare i 6 månader med ditt Working Holiday-visum men förhoppningsvis byter du oftare jobb än så medan du reser omkring.

Farmjobb & fruktplockning i Australien

Inom hederliga ”backpackerjobb” sköter du egentligen sådant Australiensarna inte vill arbeta med själva. Till detta tillhör farmjobb och exempelvis fruktplockning. Som det är idag får du ditt andra Working Holiday-visum efter 88 arbetsdagar inom regionalt arbete – för min del valde jag att helt enkelt kämpa mig igenom runt två månader med farmjobb. Hårt arbete, slit och man förstör sin rygg totalt. Typ. Men det var trots detta en av de mest minnesvärda upplevelserna under resan – och vetskapen om att det skulle resultera i ett nytt år i Australien innebar att det faktiskt blev ganska enkelt att utföra.

körsbärstomater

Bullshittomater.

Jag bodde för egen del på ett så kallat ”Working Hostel” som sänder iväg de arbetande gästerna till olika farmer i närheten. De utdelade bättre jobb beroende på hur länge man bott på vandrarhemmet. I och med att man åkte iväg med en ”shuttle”, alltså en katastrofalt sliten minibuss, till olika farmer tillsammans med dem man delade boende med blev det egentligen en rätt fantastisk gemenskap med kollegorna. De flesta hade inget emot kopiösa mängder av lådvin för övrigt…

Typer av fruktplockning

Tomater

Min erfarenhet är att desto större frukt desto bättre. ”Bullshit tomatoes” ordnar dina dagar för ett andraårsvisum men du får knappast en rimlig lön för ansträngningen. Tiden går ut på att klaga på hur asiaterna fyller sina hinkar med gröna tomater och ”rubbish” medan sanningen är att du själv förmodligen saknar talang för uppgiften. Jag tvivlar mycket starkt på att du kan hitta ett jobb för att plocka tomater som ger rimlig ersättning så länge inte någon som ett plötsligt mirakel erbjuder timbetalning.

Meloner

Rediga frukter. Med dessa kan du även få timbetalning. Du väljer stora meloner som du först plockar upp där de växer på marken och sedan lägger på ett rullband. En person kastar upp dem från slutet på rullbandet till ett flak och helt sonika kastar upp meloner en hel dag. Typ. Men det är hederligt fysiskt arbete som jag faktiskt inte upplevde särskilt påfrestande för ryggen – något som alltså knappast kan förväntas från de flesta arbeten inom samma kategori.

Paprika

Paprika växer även efter långa rader så här kan du tävla mot andra – och fuska. Vad mer behövs…

Aubergine

Aubergine växer i rader längst ”vines” – du knipsar av dem. Festligt!

Aubergine - fruktplockning

Deformerad aubergine.

Sötpotatis

Detta kan innebära rejält hårt fysiskt arbete – helt beroende på vilken farmare du har som slavdrivare. Oftast faktiskt inte helt dumt.

Innan du börjar med farmjobb…

Du lär dig snabbt att de du möter i Australien rekommenderar att vara försiktig innan du beslutar dig för att boka din resa till landsbygden för en anställning. Ifall de utlovar fast lön – kontrollera så inte arbetsdagarna är två timmar. Om de utlovar 8 timmars arbetsdag – kontrolla så det är fast lön…

Om de betalar ackordslön för fruktplockning ”per bucket” så förvänta dig bara att bli totalt blåst så slipper du bli besviken.

Vill du för övrigt inte vara ensam fast med en totalvrickad ”bogan” som farmägare på landsbygden så se till att andra jobbar där också. Eller välj helt enkelt ett så kallat ”Working Hostel” som samarbetar med farmer som troligtvis gör det betydligt säkrare.

Det viktigaste kan förstås vara att de är beredda att signera dina dagar för ett andraårsvisum så försäkra dig om den möjligheten i förväg.

”Labouring”

Detta kommer du i kontakt med mycket. Det är hederligt fysiskt arbete. ”Labouring” som etikett innebär oftast fysiskt arbete utomhus – allt från trädgårsarbete till att gjuta betong eller att helt enkelt arbeta på en byggarbetsplats. Generellt ganska ”mansdominerat” och uppskattas nog ytterligare om du söker dig till yrket som tjej.

Construction labourer

Byggarbete där du bär verktyg, gräver jord, drar ut spikar, blandar betong eller egentligen vad som helst. Är det kul? Eh, nej. Men hur mäktigt är det inte med inslag av ”demolition” där du river ner skit istället för att faktiskt bygga upp något? Vem har dött av att blanda betong förresten? Förmodligen någon som faktiskt förolyckats på det sättet då detta jobb även innehåller en del risker. Men det är förstås även en hög nivå av säkerhetstänkande på de flesta byggarbetsplatser.

slitna handskar - byggarbete

För egen del arbetade jag med detta i runt tre månader till att jag helt enkelt bestämde för att aldrig mer arbeta med Construction. Efter ett tag återvände jag naturligtvis till detta – och bestämde mig samma sak på nytt efter tre dagar…

Som ”labourer” tar du alltså hand om det grovarbete som inte kräver någon kvalifikation utöver ”White Card”, den säkerhetsintroduktion du kan utföra under en dag i större städer alternativt utföra online. Att det varken krävs någon egentlig utbildning eller tidigare erfarenhet gör att uppgifterna inte blir alltför avancerade men fysiskt krävande. Inför anställning ljuger de flesta sannolikt om tidigare erfarenhet trots att det ofta inte behövs – att vara ”slavebourer” är inte kärnfysik.

Byggarbete blir sannolikt en betydligt bättre upplevelse för den som väljer att ”avancera” från labourer. Det finns möjlighet att utbilda sig till att ta olika ”tickets” för mer avancerade uppgifter. Jag pratade för övrigt med en person på ett hostel i Sydney som hade utbildat sig för att helt enkelt hissas ner i rep från byggnader och arbeta utanpå fasaden på höghus. Tydligen dubbla säkerhetsanordningar och förväntad lön runt $60 i timmen, cirka 380 kr. Alltså runt tre laxar per dag innan skatt men vore det ett jobb för mig? Aldrig i livet, som jag för övrigt avser att behålla ett tag till.

Fabriksjobb

Detta är också relativt enkelt jobb att hitta för backpackers och jag arbetade för egen del på tre olika fabriker. Helt sanslöst enformigt. Faktiskt. Men – det kan finnas riktigt intressanta original inom fabriksmiljön. Ifall du sett SVT:s dokumentär Sågverket så förstår du helt enkelt hur jag menar. Förhoppningsvis har de även anställt andra Working Holiday-resenärer. Arbetet består i princip av olika ”stationer” där du ofta utför samma sak hela dagen. Klockan går inte särskilt mycket snabbare för att du tittar till den oftare, för övrigt.

Men – fabriksjobb i Australien fungerar bra ett tag för att sedan resa vidare. Är du inte galen innan så blir du det tids nog. Sluta i tid.

Au Pair

Ett jobb jag inte utfört själv men jag har mött ett antal personer som delat med sig av sina erfarenheter. Mat, boende, ungar och lite ”pocket money”. För mig framstår det faktiskt inte som något att hänga i julgranen. Men det är nog helt enkelt inte min kopp te – de jag pratat med verkar faktiskt trivts med uppgiften.

Flyttfirma & ”relocations”

Detta kan vara en höjdare. För egen del kunde jag endast arbeta ett fåtal dagar i månaden dock. Jag jobbade för ett företag som utförde ”IT-relocations” som innebar att vi flyttade datorer vid kontorsförflyttningar. Ibland innebar det lyfta och bära i 12 timmar – men lyckligtvis endast med andra yngre resenärer. Bra stämning när skit ska flyttas är mitt intryck. Jag pratade med en annan svensk under min Australienvistelse som jobbat på vanlig flyttfirma och förklarade att timmarna bara försvann när man var helt upptagen med denna syssla. Det ska sägas att jag även pratade med en annan svensk som hade jobbat en dag på flyttfirma och sedan slutat direkt. Den ansträngning som förväntas varierar nog rätt mycket mellan arbetsgivare.

Arbeta på hostel

Jag har egentligen endast mött en svensk som arbetat i reception på hostel medan jag rest. Troligtvis trivs du bäst med det om du är riktigt vass på språket. Däremot att utföra städning och liknande uppgifter för gratis boende kan förstås vara en bra början till att du hittar något annat jobb. Om du studerar i Australien kan det nog göra underverk för ekonomin med kostnadsfritt boende.

Landscaping

Trivsamt jobb. Landscaping översätts nog mest lämpligt som ”trädgårdsanläggning” men arbetet innebar för mig rätt varierade utomhussysslor. Det kunde vara alltifrån att rulla ut gräsmattor till att lasta grus, dra kablar under marken eller plantera rabatter. Den lön som finns att förvänta sig är lite lägre än för exempelvis byggarbete och regniga dagar innebär att arbetet blir inställt. Men – om du vill ha ett fysiskt jobb så är min upplevelse att detta är det bästa alternativet – så länge du är fast anställd och undviker regnperioder…

kompostkvarn landscaping

Kompostkvarn som tuggade i sig allt

Hospitality – servering etc

De jag pratat med som arbetat som servitris eller servitör har uttalat sig om att jobbet betalar väl eftersom de helt enkelt fiskar in dricks utöver timlönen. Det här är inte mitt område alls – jag sorterar hellre tegelstenar på fabrik. Men – utan tvekan ett populärt alternativ och de som lämnat runt CV verkar snabbt fått svar. Däremot är det knappast en nackdel med tidigare erfarenhet och jag har hört att vissa caféer ställer krav på Barrista-kunskaper och liknande. Jag hörde att de på vissa caféer i Sydney inte anställer backpackers över huvud taget. Oavsett så är det helt klart ett populärt arbete under Working Holiday och anställning kan utföras enligt ”trial”  – du visar helt enkelt hur du utför jobbet under en arbetsdag. Kanske ett rimligare koncept än att se vem som bäst kan överdriva sina meriter på anställningsintervju. Mina egna visdomsord efter att upplevt arbetsmarknaden i Australien är nog helt enkelt att ärlighet absolut kan fungera men att ren lögn håller bättre i längden. Nåväl.

Det är även enkelt att ta en så kallad RSA-kurs online för tillstånd att servera alkohol. Det är enkelt. Jag kryssade själv i uppgifterna utan att läsa materialet över huvud taget och blev godkänd direkt. Så borde alla yrkestest gå till. Efter detta är det bara att söka jobb på pubar och serveringar. För mig blev det inte att jag sökte något sådant jobb. Det är nog trevligare att ta emot en ölbricka än att leverera den…

Arbeta online?

Även om det naturligtvis finns internetentreprenörer och ”influencers” som kan leva på att arbeta online så är det möjligtvis det svåraste alternativet till en stabil inkomst. Jag lämnar förslag och granskar möjligheter till att arbeta över internet här.

Hur skaffar jag jobb då?

Att ordna med arbete är helt klart enklast på plats i Australien. Dessa ”metoder” används nog flitigast:

  • Gumtree
  • Working Hostel
  • Kontakter från vandrarhemmet etc
  • Job clubs
  • Bemanningsföretag (agencies)
  • Lämna ut CV

Gumtree

Australiens motsvarighet till Blocket. Men även störst på arbetsannonser. Bara att söka jobb. Den som söker den letar…

Gumtree.com.au

Working Hostel

Detta är vandrarhem som finns lite runtom i Australien och samarbetar med företag eller farmer som behöver någon att anställa. Vissa använder ett turordningssystem där den som stannat längre tilldelas arbete eller bättre jobb än det föregående. En annan variant är att jobben postas i en Facebook-grupp eller så ringer personalen runt och söker någon som finns tillgänglig att arbeta. Nackdelen med ”arbetshostel” är förstås att det kan finnas färre jobb att utföra än personer som bor på hostelet. Det är säkrast att kontrollera detta innan. Ifall det är ett Working Hostel för farmjobb finns det orsaker att kontrollera vad det är för jobb som brukar erbjudas noggrant.

Kontakter från vandrarhemmet etc

På de flesta hostel hittar du folk som kommer tillbaka från jobbet på eftermiddagen. Fråga vad de arbetar med och tryck in dig på samma arbetsplats…

Job Clubs

Egentligen som ett ”Working Hostel” fast utan boende. De kan ta en viss avgift även från dig för att förmedla jobb mellan företag och arbetstagare. Kontoren kan hittas på Google Maps och tar i så fall mest troligt emot besökare.

Bemanningsföretag (agencies)

Här är det ganska enkelt att få jobb – nackdelen är att det är svårare att hitta pålitligt heltidsjobb. Det finns ett flertal ”Labour agencies” inom Construction och färre inom Landscaping. Troligtvis finns det agencies inom ett flertal branscher som förhoppningsvis annonserar på Gumtree.

Lämna ut CV

Vill du lämna ut CV:n till caféer och liknande så är det bara att printa ut och dundra iväg. Fler möjligheter är att besöka butiker, restauranger och varuhus.

Slutligen om jobbsökande

Om du har tur kan du även få erbjudande från någon i en Facebook-grupp som exempelvis Svenskar i Sydney. I allt väsentligt så löser det sig sa han som sket i vasken. Uppriktigt – om du är beredd att resa runt för att ta ett arbete och väljer att inte vara för kräsen i ditt yrkesval så har du det egentligen i säcken redan där. Bara att knyta åt…

Lyssna till Travel Vibes!

Känguru - du gissade rätt!

Mer från Australien Backpacker

Rekommenderad artikel: Förbryllande fakta om Australien

Arbeta som digital nomad?

Backpacker startsida

Inga kommentarer än så länge. Vad tyckte du om inlägget?

Lämna ett svar

Följ Australien Backpacker

Gilla
Besök Facebook-sidan