Sydney

Staden som har allt… efter en timmes lokaltrafik

sydney och circular quay

Operahuset och Circular Quay från Harbour Bridge

Tidigt resmål

Jag brukar rekommendera att flyga till Sydney, kryssa av alla sevärdheter och sedan resa vidare. Att fastna i Sydney är helt enkelt ett klassiskt ”misstag”. När jag återvände till Australien för mitt andraårsvisum så… fastnade jag naturligtvis i Sydney. Det positiva är förstås att jag kan skriva denna guide efter att arbetat, bott och tagit del av nöjeslivet i denna fantastiska storstad.

Operahuset och Botanical Garden

Operahuset närbild

Har du inte sett Operahuset så har du inte besökt Sydney. Varför detta ikoniska byggnadsverk inte slutar att fascinera turister känns plötsligt väldigt förklarligt när du stiger av tunnelbanan vid Circular Quay. Eller när du åker med den färja som tillhör lokaltrafiken till Manly Beach och avgår från samma hamn. En snabb sökning på internet förklarar att byggnationen utfördes till en kostnad av $102 miljoner (588 miljoner kronor) år 1973 till ett motsvarande värde av cirka $927 miljoner (5,9 miljarder kronor) idag. Detaljer kanske, men en läskig summa med tanke på den beräknade kostnaden av $7 miljoner från början. Australiensiska skattestålar i svenskt kakel från Höganäs piggar väl upp. Nåväl.

När du tar dig till tunnebanestationen ”Circular Quay” blir du kanske förvånad när du stiger av. Plötsligt ser du Operahuset, Harbour Bridge och hela hamnen rakt framför dig. Det är förstås inget dold hemlighet som endast du och några få invigda fått uppleva efter en milsvandring genom några regnskogar och djungler. Jag förstår att de var så du tänkte, men tyvärr. Nej – men det är något speciellt och samtidigt mycket tillgängligt.

Den bästa vyn över Operahuset får du antingen av att helt enkelt knalla över Harbor Bridge och möjligtvis betala för att gå upp i en av pelarna eller helt enkelt ta en guidad ”klättertur” över hela bron. Det sistnämnda med fördel om du vill spendera resebudgeten innan den hinner ta slut…

Färja till Manly finns alltså med lokaltrafiken (Opal-kort) och är en klassisk tur som startar vid hamnen för att sedan åka förbi Operahuset. Manly beach är samtidigt ett givet besök under din Sydney-visit. Räkna med att knipsa av några selfiepinnar för att få den bästa platsen på färjan eller så väljer du helt enkelt att gå ombord tidigt från en bra plats i kön. Jag återkommer till Manly Beach.

Bondi beach

Bondi Beach

Inte rört en fena på hela dagen. Hajar du… va? Vaa? Bondi.

Du har möjligtvis sett TV-serien ”Bondi Rescue” om livräddare vid ett av de mest populära turistattraktionerna i landet – Bondi Beach. Om du föredrar ”orörda” stränder längst västkusten är Bondi förmodligen den raka motsatsen. Ingen brist på surfare, turister, ”Sydneysiders” eller butiker i närheten. Dessutom ett ganska hyfsat utomhusgym och den som vill härja bland oskyldiga ungar kan förstås åka i skaterampen i närheten.

Bondi Beach är även en bra början till den helt uppriktigt smått magiska kustpromenaden från Bondi till Coogee Beach. Bondi Beach är kort sagt ett givet resmål under din Sydneyvisit som du når med buss från Bondi Junction.

Svensk ”koloni” på Bondi

Det är klart att du åkt till andra sidan jorden för att hänga med svenskar! Uppriktigt så är svenskar faktiskt mycket enkla att bekanta sig med – bara du lämnat Sverige. Inom Facebook-grupperna Svenskar i Sydney – boende och Svenskar i Sydney utannonseras ofta lediga lägenheter och inte minst inom just detta område. Samtidigt finns det givetvis ett antal ”hostels” för boende med andra resenärer.

Manly beach

ginger beer manly beach

Bundaberg Ginger Beer vid Manly Beach. Du saknar den…

Bondi eller Manly? För min del – Manly! Surfskola, volleybollnät, en ”corso” med restauranger och butiker, tennisbanor och färja till Circular Quay. Riktigt härlig plats jag hoppas att besöka på nytt inom en inte alltför lång framtid. Ett givet besök under Sydneys varma sommar och även en plats som erbjuder boende med hostels och där lägenheter kan finnas tillgängliga.

Om du vill ta surflektioner eller redan deltagit i något av de surfläger som erbjuds i Australien kan ett boende även här vara en fin möjlighet att vässa din förmåga att surfa fram över vågorna. Jag ska erkänna att det endast blev mycket lite surf för egen del under mitt boende på Manly – men kom i kontakt med många som hyllade denna surfplats som möjligvis kan jämföras med Santa Cruz i Kalifornien som på samma vis erbjuder gatumusikanter, pubar och restauranger i närheten.

Ett antal volleybollnät finns tillgängliga för alla. Det finns även beachvolleybollskola och ”squads” för alla nivåer, mer om det finns på Beachvolleyball.com.au där du behöver registrera en användare för att delta i träningar alternativt börja med deras nybörjarskola.

Manly är kort sagt en höjdare – och färjan dit under en solig dag duger gott som ett mål i sig.

Nyårsafton i Sydney

Alltid festligt när några miljoner stålar brinner upp? Tydligen runt 44 miljoner kronor med allt annat inräknat för att vara mer exakt. Hur som helst var perioden innan julen till nyårsafton i Sydney bland det roligaste jag någonsin upplevt.

Lång historia kort så arbetade jag 2-3 månader inom klassiskt byggarbete i Sydney med övertid. Efter att sparat ihop runt 30 000 kr så hade det förstås varit en perfekt möjlighet att börja resa runt i landet på nytt. Men – det var dags för julafton, nyår och alla aktiviteter som anordnades på vandrarhemmet under en period av två veckor. Inräknat några dagar efter denna genomkörare så lyckades jag faktiskt bränna hela denna besparing. Var det klokt? Nej. Men jäkligt roligt. Det var faktiskt så enkelt som att bo på Sydneys ”bästa” hostel Bounce och följa med på de aktiviteter som anordnades med alltifrån kryssning till pubrundor, stadsvandring och julfirande vid Coogee Beach.

Just nyårsafton var egentligen inte höjdpunkten för min del. Att trängas en hel dag från 07 på morgonen i Botanical Garden och vara ute i den brännande hettan under sommartid i Australien var visserligen en upplevelse när alla skuggplatser fylldes kvickt. Men tveksamt hur fantastiskt det verkligen var. En klassisk upplevelse värd att ”kryssa av” antar jag men det finns lyckligtvis fler möjligheter än detta för den som har tid för lite mer planering. Hur som helst – att vara i Sydney över jul och nyår är bland det roligaste jag någonsin upplevt.

Kings Cross

coca-cola kings crossKännetecknande skylt för Kings Cross och tillhörande dekadens?

Efter att bott på ett vandrarhem vid Kings Cross runt två veckor så minns jag när jag plötsligt stannade upp efter att vandrat längst huvudgatan mot tunnelbanestationen. Jag hade just gått förbi en person som hållit en mus i sin ena hand som hon klappade och strykte med sin andra hand. Troligtvis inte anmärkningsvärt för mig över huvud taget till att jag plötsligt förstod att det var en för naturlig upplevelse på denna plats för att bli förvånad. Här finns allt – och man vänjer sig. En kombination av yrkesfolk, nattklubbar med total ”dekadens”,  turister och hemlösa. Om inte annat något att besöka för att uppleva de kontraster som erbjuds i storstadens Sydney. Klart hyfsade ”hostels” vid Kings Kross för övrigt.

Den massiva Coca-Cola-skylten hoppas jag förresten inte tolkas som någon ondskefull produktplacering – det är helt enkelt ett starkt kännetecken för detta område. Spring och köp läsk nu…

Svenskar i Sydney – Facebook

SwedesInAustralia.com har en grym Facebookgrupp för Svenskar i Sydney med för tillfället lite över 12 000 medlemmar som förmodligen varit i Sydney vid något tillfälle. Emellanåt erbjuder medlemmar grillkvällar, utgång, fotboll eller aktiviteter. I övrigt finns också svar på egentligen allting praktiskt kring boende i Sydney från tidigare inlägg.

Svenska kyrkan & Café Svensson

Egentligen ångrar jag att jag inte besökte detta café oftare under mitt långtidsboende i Sydney. Här anordnas emellanåt pannkakskvällar, tacosbuffér, tv-spelsturnering och liknande där jag upplevt att alla kan känna sig mycket välkomna. Men det är förstås säkrast att att inte lita på mig utan att följa deras Faceboksida och Svenskar i Sydney där dessa ”festligheter” brukar utannonseras.

Att bo i Sydney

Som rubriken antyder så upplever jag att det egentligen finns allt man kan förvänta sig. Storstadsliv med tillgång till shopping, restauranger, nattliv och samtidigt stränder med surf, ”vandringsleder” och träningsstationer utomhus. Till och med innebandyträningar och två svenska caféer, ”fika” på Manly och Svenska Kyrkans Café Svensson. Att hitta boende i lägenhet är dessutom förvånansvärt enkelt om man tidigare upplevt ”krigandet” på den svenska bostadsmarknaden. Att hitta jobb kommer du nog att uppleva som enklare än i Sverige. Men Sydney är dyrt.

Varför rekommenderar jag då att resa vidare härifrån? Det uppenbara att förstås att Australien har så mycket att erbjuda – alltifrån Great Ocean Road, Östkusten, Byron Bay, Stora barriärrevet, Surfläger och Skydive m.m. Att som ensamresenär åka runt i Australien med exempelvis en anordnad busstur i stil med Oz Experience eller liknande är förstås en möjlighet att träffa mycket folk samtidigt som du kan utforska denna kontinent tillsammans med lådvin och nyvunna bekantskaper. Det kräver förstås sin budget men ger en helt annan upplevelse av det Australien har att erbjuda. Sedan är Sydney mycket kostsamt både för boende, transport och egentligen allting. När du ska iväg till någon av de platser jag nämnt inom Sydney får troligtvis räkna med en timmes lokaltrafik. Efter två timmar sammanlagt till och från ditt jobb så kan du lägga på ytterligare två timmar för din kvällsaktivitet ifall du inte ser till att hålla dig inom ett mindre område. Med andra ord är det förstås bra att fundera igenom ”logistiken” kring var du söker jobb och befinner dig under kvällstid ifall du väljer att bo i Sydney. Något som kan anses givet men förstås behöver nämnas om du ändå planerar ett långtidsboende i denna fantastiska storstad.

En ”detalj” som kan vara värd att nämna är att Sydney har distinkta årstider jämfört med exempelvis Brisbane där det i princip är sommarväder året runt. Vinter i Sydney under sommartid i Sverige i princip – och kan innebära rätt brutala regnväder där du ser folk bära runt på parasoll för att skydda sig. Nästan. Men de flesta är överens om att den övriga tiden på året är att föredra.

Internetcaféer

Något som möjligtvis är mindre känt för Svenskar som reser hit är att Sydney har några riktigt trevliga internetcaféer. Här befolkas det i huvudsak av det klientel du föreställer dig använda en separat datormus till när de äter chips för att ta fram den andra när det är dags för seriös Counter-Strike. Om du antingen vill spela själv eller använda dessa fantastiska skärmar och datorer till något kreativt så kan det vara ett mycket välkommet avbrott under din Sydney-vistelse. Gratis datorer och surf brukar för övrigt erbjudas på resebyråer i stil med ”Peter Pan’s travel” och finns exempelvis tillgängligt även på biblioteket i Manly under begränsad tid.

Blue Mountains – grymma vandringsleder

blue mountains

Avslutningsvis kan även denna plats nämnas som ligger med cirka två timmar med tåg från Sydney. Helt enkelt en ”tillflyktsort” från storstadens Sydney till fantastiska miljöer och vandringsleder. Du tar dig hit med tåget och använder ditt vanliga Opal-kort som även har en maxgräns på $2.50 under söndagar – en utflykt under tjugolappen med andra ord. En plats jag starkt kan rekommendera även om du inte planerar att bo i Sydney.

Inga kommentarer än så länge. Vad tyckte du om inlägget?

Lämna ett svar

Följ Australien Backpacker

Gilla
Besök Facebook-sidan