”Vems” hemsida?

De flesta som passerat sin 25-årsdag sumpar sin möjlighet att arbeta och resa runt i Australien. Jag åkte iväg 5 dagar innan min 30-årsdag. För ett andraårsvisum hade jag alltså en marginal på 5 dagar för att få fortsätta arbeta i landet.

Varför Australien?

Jag pratade med en vän som livnär sig på livepoker. Han förklarade att han tagit många kassa beslut i sitt liv, men att spela poker inte var en av dem. Han ångrade däremot att han aldrig tog sin chans att resa runt i Australien, arbeta lite på ett ställe och sedan resa vidare. ”Det hade varit jäkla roligt”.

Jag besökte Australien första gången år 2011 på ett turistvisum. På flygresan tillbaka minns jag hur jag tänkte att jag spenderat min sista vinter i Sverige. Även hur enkelt det gick att flyga tillbaka till Sverige från andra sidan jorden.

Efter detta fortsatte jag på ett naturligt sätt mina studier, ordnade lägenhet och försökte kämpa på den svenska arbetsmarknaden med viss framgång efter examen.

Vad hände med mina planer egentligen? När jag pratade med min pokerspelande kamrat förstod jag att detta troligtvis var min sista möjlighet till ”Work & Travel” i Australien. Jag bokade ett flyg och förlitade mig på att det praktiska skulle ordna sig. Jag ville släppa allt och åka iväg. Sverige kommer inte att flytta på sig självt. Beslutet kändes faktiskt ganska enkelt. Trots att jag inte nödvändigtvis såg fram emot närmare 30 timmars flygfärd en mil ovanför den trygga marknivån.

A change of latitude would help your attitude…

Det är nog enklast att utvärdera en tidsperiod i efterhand. Men trots att jag varit i Australien under 6 månader när jag skriver detta så kan jag enkelt konstatera att det är den bästa ”vintern” jag upplevt. Någonsin. Detta lämnar jag nu oförändrat vid senare redigering.

De som reser runt och bor på hostels i Australien träffar andra resenärer och utbyter upplevelser, styr upp BBQ-kvällar, spelar fotboll och hugger på de arbetsmöjligheter som dyker upp under resan. Vissa köper en bil eller hyr en van och åker längst Great Ocean road, andra tar ett busspass längst östkusten och seglar runt på Whitsundays och besöker sand-ön Fraser Island med guidade Jeep-turer. Några åker på anordnade bussturer och utför aktiviteter längst vägen. Eller passar på att besöka det fantastiska Nya Zeeland.

Vad intresserar jag mig för?

Idrott, webbpublicering, tidningar, grillkvällar, utegym, resande eller något så simpelt som att trycka en kebabrulle. Men att helt sonika följa med till en karaoke-kväll med skrålande Engelskmän i Australien har visat vara svårslaget.

Under min barndom trodde jag att innebandy var världens bästa sport. Jag växte sedan upp och förstod och att var helt sant. En väldigt stor parentes är därför att den idrotten förstås även går att utöva i Australien för den som är intresserad. Vill du läsa om arbetsmöjligheter så finns det här. Vill du ha information om landet så finns ”förbryllande fakta” här.

Nya inlägg och kontakt

Följ Australien Backpacker

Gilla
Besök Facebook-sidan