Arbeta som digital nomad – olika möjligheter!

Resa runt och leva som en ”digital nomad”?

Tjäna pengar!

Backpackers som plockar frukt istället…

Världen som arbetsplats

Internet översvämmar av sidor som handlar om du tjänar pengar online där stora summor nämns för att sedan i praktiken vara en marknadsplats för egna annonser. Den som skriver om hur du tjänar pengar online har möjligtvis lyckats från just den sidan. Efter att jag under senaste två åren arbetat vid sidan som ”internetentreprenör” med olika projekt är det mycket svårt att hävda något annat än att det är en rejält konkurrensutsatt sysselsättning med fler som önskar ett platsoberoende arbete eller söker enkelheten med en inkomst över internet. Men det kan samtidigt innebära ett riktigt roligt och engagerande sidoprojekt samtidigt som att leva som digital nomad verkar blivit både en eftertraktad arbetsmöjlighet och ett modeord på våra vanliga resedestinationer. Här är en genomgång av de möjligheter som finns till en inkomst utöver att söka distansjobb från exempelvis Indeed, något som naturligtvis rekommenderas.

Starta webbutik?

Om du vill starta en webbutik så kommer du förstå vilka summor som Google fiskar in med AdWords. Om du någonsin funderat på hur Googles tjänster kan vara kostnadsfria så kommer du fullständigt slippa dessa grubblerier om du vill inleda ett E-handelsprojekt. Annonskostnader ökar ständigt och det är samtidigt inte direkt kostnadsfritt att ta betalt för produkter. Hur kommer det sig förresten att Klarnas ekonomi tuffar på så ofantligt starkt? Vill du koppla in Klarna till din webbutik får du räkna på fast avgift på 2000 kr/mån till att du har möjlighet att förhandla ner detta. Utöver detta tillkommer förstås andra smaskiga avgifter. Även utgifter på allt möjligt övrigt du förmodligen inte hade räknat in före uppstart. Men – vi återkommer till detta.

Bloggproffs?

Vill du inleda ett massivt bloggprojekt och arbeta som proffsbloggare med annonsintäkter? Jag gillar stora visioner. Om Henry Ford hade varit realist så hade han skapat en hästvagn. Uppriktigt – jag tror helt enkelt inte vi vinner på att vara realistiska här. Du skulle kunna lyckas. Men mer om detta lite senare.

Poker?

Jag saknar talang och psyke för detta. Av de jag talat med så har pokerlandskapet blivit allt tuffare. När det blir färre ”fiskar” börjar hajarna att äta av varandra. Tiden verkar vara förbi när alla skulle prova att spela och som bekant var onlinepoker tillåtet i USA tidigare – något som möjliggjorde att skickliga svenskar kunde vara uppe under sena nätter för att håva in dollar från amerikaner som ville prova denna nya sysselsättning. Inom pokerspel är det många som förlorar ”lite” och få som vinner mycket. Det är ett erfarenhetsbaserat spel där de flesta som kan spela in en stadig inkomst har byggt upp sin förmåga under en lång tid. Därmed är det långt ifrån sagt att framgång inom detta är en omöjlighet – men det är knappast en genväg till miljonbelopp och kräver såsom allt annat att du kombinerar talang med att lägga ned den tid som krävs. Sannolikt är det inte billigt i början – och behöver inte bli det senare heller…

Nätmäklare, sparfonder och aktiehandel?

Eh, ja. Historiskt har börsen alltid gått upp över tid med svängningar längst vägen. Förutsättningen är att du skaffar ett fucking jobb. Att sedan spendera mindre än det man tjänar och avsätta runt 10 procent till ett sparkonto hos en nätmäklare med låga avgifter är sannolikt det säkraste sättet att bygga upp ett stort kapital över tid. Ränta-på-ränta-effekt innebär att tiden är på din sida. Detta är naturligtvis ett långsiktigt sätt att nå ekonomisk framgång och faktiskt – att spara ska inte vara kul. Att köpa aktier och faktiskt behålla dem över tid kräver karaktär. Du kommer sannolikt känna för att ”gambla” med det du sparat in för att snabba upp denna process och för all del – använd 10% av ditt sparade kapital till daytrading eller utför chansningar med högre risk på aktiemarknaden om det hjälper för att stilla din hunger efter en mer spännande sparform.

Vad är en rimlig investering?

Den rekommendation du oftast hör om är Avanza zero. Det är en bra fond. Som ändå aldrig kommer att kunna slå index (lite förenklat börsens genomsnittliga utveckling). Orsaken till detta är i princip att storbankernas fonder oftast faktiskt inte slår index, bland annat på grund av att de äter upp en stor del av dina besparingar med höga avgifter.

Att investera tid i kunskap är förmodligen den rimligaste investeringen du kan utföra inledningsvis. En bok jag varmt rekommenderar är ”Så här kan alla svenskar bli miljonärer” av Per H Börjesson. Titeln kan framstå som lite avskräckande eftersom det verkar lite väl sensationellt när tidsaspekten inte nämns. Men det jag gillar med boken är att Per Börjesson utöver ett mycket rimligt synsätt på sparande och ekonomi även sätter detta i relation till tid. Det är ”mjukt” och förnuftigt – en motvikt till hur du möjligtvis föreställer dig Donald Trump som framgångscoach. Här handlar det om hederligt sparande och vad du ska investera i. Om detta får dig att föreställa dig Per som en torrboll kan jag bara säga att det helt enkelt inte stämmer. Det är en mycket engagerande läsning som faktiskt är anpassad för den som tar del av materialet. Det finns många böcker i stil med denna som bekräftar hans synsätt på vad som ger ekonomisk utdelning. Det är denna bok jag föredrar.

Men – om du inte har tid att plöja igenom böcker? För att sammanfatta det som sägs inom denna typ av ”framgångslitteratur” inom sparande så menar jag att detta ständigt återkommer:

  • Börsen svänger så investera bitvis över tid för att minska risken
  • Investmentbolag – yes! Handla dessa i aktier eller investmentbolagsfond.
  • Investera i Avanza Zero utan avgifter
  • Välj 6-8 aktier inom företag du har kunskap om (kräver mer kunskap än vid fondhandel)
  • Välj ”aktiva fonder” som faktiskt är aktiva – Börjesson nämner bl.a. Didner & Gerge aktiefond

Efter detta så behåller du dina investeringar. Börsen svänger och en eventuell vinst eller förlust blir aktuell först när du säljer dina innehav. Det är därför viktigt att du kan behålla dina besparingar under den tid som krävs för att ditt kapital ska växa – och ge utdelning över tid med ränta-på-ränta. Historiskt har börsen alltid gått uppåt med tillfälliga svängningar under vägen.

Sälj dina fotografier online

Om du reser runt och dokumenterar din upplevelse med en kamera som nästan ”pimpar” upp verkligheten – varför inte göra ett försök att sälja iväg dina bilder? Jag har för egen del även en bildblogg och fick ett erbjudande om att sälja ett fotografi till en tidning som hade bilden från Google. Jag hade inte reflekterat över denna möjlighet innan och sålde den med hjälp av ”Frilans Finans” som gör att även privatpersoner kan sälja sina verk med moms. Men för att sälja bilder vill du nog använda vanliga alternativ såsom Shutterstock och Istockphoto. Under ett fabriksjobb i Australien så pratade jag med en person som tidigare arbetat som proffsfotograf och använde sig av detta. Det kan tilläggas att fotograferande naturligtvis är en materialsport – och han hade förstås utrustning han kunde hålla låda om så snart det passade. Men – fotograferande fungerade ändå inte som heltidsjobb med hans familjesituation. Lite förenklat – det är nog svårt att fiska in en smaskig summa av detta. Svårt att tjäna stora pengar på begripliska. Krav på bildkvalitet och motiv. Men det intressanta här är att du kan sälja samma bild hur många gånger som helst. Det finns även betydligt fler säljkanaler än Shutterstock för att sälja en och samma bild…

Marknadsundersökningar som digital nomad?

Detta är naturligtvis också ett fullt legitivt vis att tjäna en slant. Johnhiving.com och se.panelsok.net framstår möjligtvis som minst kassa alternativ. Blocketpanelen är förstås seriös verksamhet. Men – bara för att det kan ge en viss inkomst att svara på marknadsundersökningar så innebär inte en bra timpenning. Om du tar det som utlovas vid denna typ av jobb med en skopa salt så kanske du uppnår halva lönen. Tror jag. Jag har aldrig provat.

YouTube Partner Program

PewDiePie! En svensk stolthet du alltså förstår hur stor han är när du är ute och reser. Som bekant är det världens största ”YouTuber”. Förutom Zlatan så ligger nog denna karl i topp för kända svenskar just nu. Att tjäna pengar på YouTube kvalar in med minsta möjliga marginal till denna lista och kreativiteten överlåter jag helt till dig själv. Tillåt mig dock att vara skeptisk…

Money money money…


Hjärntvätt av Björn och Benny.

Sälj dina prylar

Det säger sig självt – de prylar du säljer kommer du inte att ha kvar längre. Men det är klart att det kan ge en inkomst att kränga iväg sådant du inte behöver. Jag håller på att skriva ett annat inlägg om just detta. Du klarar dig nog fint med ”common sense” så länge innan jag pumpar i dig något mer revolutionerande.

Skapa en ”nischad” webbplats med relevanta annonser

Tillbaka till möjligheter med blogg för en sekund. Om du väljer att starta en blogg inom fitness, matlagning, mode eller resor så är sanningen att du krigar med hundratals andra bloggare om besökare. För att skapa någon inkomst överhuvud taget värt namnet med AdSense – Googles annonsnätverk – krävs det minst 150 besökare om dagen. Uppriktigt tror jag att du med detta besöksantal fortfarande ändå bara kan samla in en inkomst på runt 20 kronor i månaden på detta vis. Bannerannonsering med AdSense kräver ofta massiva mängder visningar för att ge någon utdelning över huvud taget. Här ska du samtidigt helst blogga inom en bransch där det finns många produkter till försäljning eftersom AdSense-annonserna alltså automatiskt anpassar sig för innehållet på din sida. Detta kombinerat med användarens tidigare surfhistorik och demografi. Typ.

Om du däremot väljer att skapa en rejält ”nischad” sida för just en produkt istället för en hel bransch så blir det plötsligt mer intressant. Om du vet att det går att annonsera om exempelvis Cylinda-ugnar genom ett Affilate-nätverk såsom Tradedoubler så kan du skapa en hemsida för endast dessa ugnar. Du gör sedan den bästa hemsidan om just denna produkt. Du skriver artiklar, guider, videor – allt. På detta vis kan du få en hög placering på Google för detta sökord och driva trafik som sedan köper dessa ugnar via dina annonser. Är detta ”kul”? Nej – det är ett jobb och något som kan innebära en positiv upplevelse för den som söker efter just denna produkt. Vill du rädda internet från den 3234623:e svenska matbloggen så är detta ett alternativ som dessutom kan generera en inkomst från ansträngningen. Dessutom möjliggör detta för nörderi – världens åttonde underverk. En plats som knappast borde tilldelas Stora Barriärrevet. Det innebär i princip att du skapar en ”butik” där någon annan sköter leverans, betalning, bokföring och allt möjligt annat spännande.

Den möjligtvis enklaste varianten för detta är att skapa en utförlig guide till en plats du besökt eller rentav din hemstad och sedan bädda in hotellbokning med exempelvis Hotels.com. Med en sökning på ”Affilate” och sedan den bokningssajt du vill ansluta dig till ska det bli enkelt att utföra. De ger dig alltså en ”kick-back” för de bokningar som kommer från din hemsida. I vanlig ordning finns det sedan förstås få genvägar till att sedan dra trafik till din hemsida – sökmotoroptimerade inlägg med mycket och engagerande innehåll är det som gäller.

Tillbaka till webbutik…

En blogg kräver naturligtvis en massiv mängd innehåll för att driva trafik och få besökarna att återkomma. Annonsintäkter ger helt enkelt långt ifrån samma inkomst som du kan få från att sälja produkter direkt till kunder, räknat efter samma besöksantal.

Jag minns när jag hamnade mitt emot en E-handlare i en restaurangvagn på ett SJ-tåg innan jag började intressera mig för egna internetprojekt. Han sålde E-cigaretter som var något helt nytt och han förklarade de hinder som fanns kring detta – tydligen kunde det inte marknadsföras som rökavvänjningsmedel och det kunde inte marknadsföras särskilt mycket som cigaretter heller. Men han förklarade det enkelt – det går att sälja vad som helst på internet. ”Du kan sälja… servetter” förklarade han och viftade med något han hade snytit sig i. Men det stämmer. Om du däremot är seriös med att skapa en inkomst så kan det vara en fördel att känna till att 2/3 webbutiker inte finns kvar efter tre år. Om du vill starta den femhundrade butiken för mode eller hemelektronik så är det en fördel om du har tidigare erfarenhet av att kriga för en hög placering i Googles sökresultat. Eller om du är gjord av tid och pengar. Är du ny inom E-handelsbranschen så är en nischad butik den naturliga vägen att slå sig in – och göra det bäst inom ditt område.

Grunder i E-handel…

Det handlar om två delar – att få besökare och att konvertera dem till kunder. Det mest kostnadseffektiva sättet att fiska besökare är att satsa på sökmotoroptimering – du vill att de som söker efter dina produkter ska hamna på din hemsida. Om du rankar högst i sökresultaten för din nisch så är det ett kvitto på ett nästintill osannolikt bra arbete – internetlandskapet är tufft även för små branscher. Det är enklare än någonsin att starta en webbutik och du är inte ensam som nätentreprenör. I övrigt så vill du synas på Prisjakt, Bing Ads och Facebook som fortfarande ger besökare till en hyfsat låg kostnad. AdWords är mycket konkurrensutsatt och något du kan lära allt eftersom med kunskap och erfarenhet.

Hur konverterar du besökare till kunder? Att skapa en bra helhetsupplevelse med bäst utbud till konkurrenskraftigt pris och säljande produkttexter är något du kan finputsa i oändlighet. För att inte tala om design, produktbilder, videor, artiklar och konverteringshöjande åtgärder som kan fortsätta i all oändlighet. Men utan besökare spelar det ingen roll hur stor andel som verkligen vill ha dina produkter – att skapa mycket och bra innehåll är en förutsättning för att besökarna ska trilla in från Google. E-handel är en hel vetenskap. Hur äter man en älg? Bit för bit…

För övrigt – kan en webbutik skötas på distans medan du reser? Med tredjepartslogistik – ja. Du hyr in dig hos ett lager som tar hand om din leverans till kund när du får en beställning. Men jag vågar inte ansvara för din butik när du häller i dig din femte bucket på Full moon party.

Köpa och sälja domännamn

Du har förmodligen hört om domännamn som sålts till sanslösa siffror och det hade förstås inte varit helt fel att vara först med att registrera exempelvis ”insurance.com” eller ”internet.com”. En vän till mig sålde en domänadress till en lamptillverkare för 6000 kr. Att köpa en domän och sälja är förstås mycket enkelt eftersom du köper dem på ett webbhotell och sedan lägger ut till försäljning genom något av de företag som utför detta. Alternativt själv kontaktar företag som kan vara intresserade av din domänadress. Men – problemet här ligger naturligtvis i att hitta ett domännamn som inte redan är registrerat och det finns företag som specialiserar sig på just detta – köper upp alla möjliga domäner, håller i dem och säljer dem svindyrt på auktion. Detta tillför knappast tillför någonting med tanke på att de ofta fyller domänerna med uteslutande annonser under tiden de håller i dem till försäljning. Visst, kommer du på något grymt domännamn eller mycket starkt ”företagsnamn” som inte finns registerat så ”knyck” det såklart. Men ett roligare alternativ är förstås att registera ditt eget företagsnamn och sedan ”sprängladda” varumärket med ditt internetprojekt. Vad skulle Skype.com och YouTube.com vara värda idag? Extrema exempel på domänadresser som knappast var värda någonting inledningsvis.

Sälja digital produkt – E-bok etc

Fördelen med detta är uppenbart – du behöver varken lagerföra eller sända iväg fysiska varor till kunder. ”Stora Australienmanualen” är ett exempel som jag gör gratisreklam för nu som finns att inhandla på SwedesInAustralia. Jag kan föreställa mig att detta inbringar en viss inkomst – men i inledningen står det tydligt att det förfrågas att manualen inte ska piratkopieras, i princip eftersom det är mycket svårt att få en rimlig ersättning från det arbete som ligger bakom boken. Men en E-bok i stil med detta, nischat för ett område där en manual kan vara hjälpsamt, tror jag är den möjlighet som finns. Dessutom krävs det förstås att du har tillgång till en bra marknadsplats till försäljning – och där hamnar vi på nytt vid att skapa en webbutik eller blogg. Jag känner inte till någon riktigt stor marknadsplats för egenproducerade E-böcker idag och om du använder dig av någon av de aktörer som faktiskt finns så får du fortfarande räkna med att marknadsföra din bok för egen del. Exempel är FileHill och DigiFile. Råkar du vara riktigt bra på Engelska så är plötsligt marknaden större men även konkurrensen…

Övriga digtala produkter innefattar naturligtvis att skapa Appar och dylikt. Visst vore det trevligt att skapa ett nytt massivt framgångsfenomen i stil med Happy Birds – men App Store innehåller runt 1,2 miljoner Appar. Men – i vanlig ordning – vad kan förbättras och vara till nytta för användare? Eller för att använda branschtermer – vad kan innehålla ett stort ”värde” för slutkonsument? Det kanske finns något outforskat område…

Avslutningsvis

Om man är pessimistisk så behöver man inte bli besviken. Men ifall du hittat hit eftersom du vill ha en spark i arslet inför ditt nya internetprojekt så vill jag ändå avsluta med några uppmuntrande ord. Sanningen är att en sysselsättning som genererar en inkomst kan innebära ett fantastiskt roligt projekt som samtidigt skapar en grym upplevelse för besökare och eventuella kunder (eller sätter snurr på näringslivet om du investerar i aktier). En gemensam vinst och en möjlighet till extrainkomst vid sidan om ditt arbete även när du sover. Tillfredsställelsen av att kunna resa runt som digital nomad är förstås svårslagen. Men första prioritet är naturligtvis en vanlig inkomst till du klarar vardagen uteslutande med din distanssysselsättning. Om du planerar en australienresa så finns ett inlägg om dina arbetsmöjligheter här.

Lyssna till Travel Vibes!

Inga kommentarer än så länge. Vad tyckte du om inlägget?

Lämna ett svar

Följ Australien Backpacker

Gilla
Besök Facebook-sidan