Nya backpackerskatten i Australien

Idag skattefritt arbete i Australien upp till 110 000 kr

Idag får du arbeta in 18,200 AUD (ca 110 000 kr) skattefritt om du stannar i landet längre än 6 månader. Egentligen helt galet. Som bekant är detta dock på väg att förändras till nästa år med en beskattning av 32,5 procent av den första dollar du tjänar in.

Det blir alltså en rejäl förändring för alla backpackers i Australien som i princip får en tredjedel av sin lön avkapad.

Den funktion du fyller som backpacker är helt sonika att ta de jobb som Australiensarna inte vill ha själva – för att sedan resa vidare. I princip. Som arbetsmarknaden ser ut här så behöver ingen Australiensare egentligen arbeta inom farmjobb. Detta skulle naturligt vara ett svårt bakslag för jordbruksnäringen i landet. Även för turismnäringen som lever på rundresande backpackers. Fruktplockning är förstås ett säsongsbetonat arbete som helt enkelt passar bättre för rundresande.

Helt enkelt – från 0 kronor i skatt till 32,5 procent. Det kommer att påverka antalet som vill resa runt och arbeta i Australien. Kanske framförallt eftersom att många backpackers redan befinner sig i en mycket svår situation. För tillfället utför jag farmjobb i Bundaberg och slutar inte över att förvånas över det antal personer som kommer hit och påbörjar fruktplockning efter att de i praktiken rest och festat slut på sina pengar. Enklare att kritisera än att faktiskt undvika förstås – men en skatt på 32,5% kommer verkligen att sätta många i svåra positioner med sin ekonomi. Fruktplockning och farmjobb är idag redan svårt att ”gå runt” på helt enkelt på grund av mycket låg lön.

Förslaget ska ses över

Backpacker tax - "Backpackerskatt"

Lyckligtvis läste idag att denna preliminära skattemodell ska ses över. Det kan innebära en kompromiss med en lägre skatt. Det tycker jag vore rimligt på alla vis. När jag pratat med ”locals” här i Bundaberg har de varit uppriktigt oroade över denna förändring. Oavsett vad de tycker om backpackers så är det givet att det kommer slå hårt mot ekonomin i en stad som bygger på jordbruk.

Uppriktigt framstår förslaget med denna höga skatt rätt dumsnålt – färre turister i landet kommer inte att gynna ekonomin. Däremot är jag övertygad om att backpackers gärna ”betalar för sig” – men till en rimlig summa. En kompromiss skulle nog de flesta bli vinnare av – jag hoppas på det.

ABC News – ”Federal Government to review controversial backpacker tax; concedes it could hurt agriculture

ABC News – ”Compromise sought on ’backpacker tax’ as working holiday-makers threaten to leave Australia

För egen del kommer jag helt sonika att arbeta så mycket jag kan innan denna skatteregel förändras i juli. Sedan kommer jag att fortsätta arbeta… och på så vis bjucka staten på smaskig skatt. Förhoppningsvis lagom mycket.

Citat från artiklar:

It is like shooting the goose that lays the golden egg

Being a working holiday-maker does not mean you get a tax holiday. If you work here you should pay your tax here.”

Rate this post