Intervju till byggarbete

Uppgift att lösa under intervjun

Intervju byggnadsarbete

Att arbeta inom ”construction” är som bekant ett vanligt arbete för resenärer i Australien under Working Holiday. Lite förenklat så byggs det överallt i de större städerna. De kräver därför inte nödvändigtvis varken tidigare erfarenhet eller utbildning inom byggarbete. Det enda som krävs är att du slutfört en säkerhethetskurs på en dag för att få ditt ”White Card” som tillåter dig att arbeta i branschen. Vanligtvis är lönen ganska duglig, runt 25 dollar i timmen (ca 170 kr) går att förvänta sig.

Unik intervju

Idag hamnade jag på intervju för ett bemanningsföretag som sänder arbetare till byggarbetsplatser. Konstaterar än en gång att arbetsmarknaden är annorlunda här. Intervjun bokade jag in helt själv. Valde tid när det passade från deras hemsida. Sedan kom jag dit och fick bygga upp en byggnadsställning från en Duplo-liknande byggsats. Efter det blev det till att hamra ner en spik, skruva in en skruv och bära en låda längst en rak linje. En ”arbetsintervju” med Australienmått som kanske sållar ut en tiondel av alla sökande. De behöver arbetare inom denna bransch.

Kvinnor inom ”hospitality”, män inom ”construction”?

Arbetsmarknaden känns betydligt mer uppdelad här än i Sverige. Åtminstone för de backpackers som kommer hit. Vanligtvis jobbar tjejer med hospitality (servitris etc), butiksarbete, fund raising och liknande. Grabbar tar i högre utsträckning hand om labouring, removals, construction och hederligt fysiskt arbete. För att tillåta mig själv att generalisera kring detta. Tack mig själv.

Hur är byggarbete?

Saknar du utbildning och erfarenhet kan du förvänta dig att börja med ”labouring” som innebär att ta hand om grovgörat på arbetsplatsen – skotta jord, förflytta material och kanske spika paneler. Hittills har jag endast skottat jord tidigare för att förbereda innan grunden skulle ljutas. Förtjänat svett!

5/5 - (1 vote)