Fakta om Australien

– Allt du vill känna till före avresan

Har du öppnat en guide från Lonely Planet tidigare och frågat dig hur mycket ”rubbish” du verkligen behöver knöka in i huvudet? Inte särskilt mycket faktiskt. Vissa faktakunskaper kommer dock till nytta och här finns den information du önskar att känna till om landet före avfärd.

Lighthouse Beach, Port Macquarie

Lighthouse Beach, Port Macquarie. En av över 10 000 stränder i Australien.

Detta inlägg kombinerar mina egna upplevelser och praktiska tips inför en lyckad Australienresa med grundläggande fakta om landet och förbryllande historik. Ifall du skulle råka att bära skägg så är det med andra ord dags att börja klia sig just där. Vi avverkar antalet stränder i Australien direkt – 10,685 st.

Massiv kontinent

Detta land är alltså inte endast en nation. Det är även en kontinent – den minsta och torraste bebodda kontinenten. Antarktis är visserligen torrare men bjuder istället alltså på den största ismassan på jorden. Hur som helst, Australiens landskap är varierat. Det finns avlägsna snöfält, regnskog med djurliv, vattenfall, forsande älvar, bergskedjor och en löjligt massiv kustlinje på nära 5 000 mil landet runt. Vita sandstränder finns vid Whitsundays bland annat som förmodligen är den vackraste plats jag någonsin besökt.

De flesta underskattar nog storleken av detta land som utgör liknande storlek som USA och dubbla Europa i yta. Med en population på lite över 23 miljoner. Europa har runt 740 miljoner. Med andra ord rejält glesbefolkat i detta land med betydligt fler kängurur än Australiensare. Men populationen är koncentrerad i de större städerna där exempelvis Sydney har en population på 4,3 miljoner. På så vis finns det alltså ”orörda” landmassor utan föroreningar på hundratals mil i landet.

Sydney

Sydney - fakta

Sydney by night från mobilkamera.

New South Wales – en av sex delstater

Australien har sex stycken delstater med Sydney beläget i New South Wales. Sydney har alltså det klassiska Operahuset, Harbour Bridge och Bondi Beach. Men Australien bjuder till betydligt mer att utforska. Det är bara att hyra en van och låtsas att klara av västertrafiken. Alternativt att ta ett busspass eller för den som är riktigt ”hardcore” för att plöja över hela kontinenten med tåg. Flest likasinnade backpackers finns nog på de bussresor som erbjuds.

En mer utförlig guide till Sydney finns på Australien Backpacker här.

Melbourne

I delstaten Victoria döljer sig alltså Australiens näst största stad – Melbourne! För den som trivs med att glo på kultur är Melbourne förmodligen himmelriket. Men staden har även blivit framröstad som ”the world’s most liveable city” vid tre tillfällen. Jag tror att de flesta som besökt Australien kan intyga om den höga nivån av ”beboelighet” i hela landet. För att nämna ett exempel så är minimilönen för tillfället 21,60 AUD, runt alltså runt 132 kronor per timme och med låg beskattning enligt svenska mått. Melbourne erbjuder för övrigt även Australian Rules Football som kan anses vara en mycket ”märklig” sport som likväl bjuder på en mycket häftig upplevelse. En blandning av rygby, fotboll och amerikansk fotboll med 18 utespelare per lag kan helt enkelt inte bli annat än minnesvärt.

Queensland – Brisbane m.m.

Brisbane Australien

Brisbane – vi klättrade upp på bokstäverna…

Brisbane

Brisbane som utgör Australiens tredje största stad är samtidigt den snabbast växande staden i landet. Jag räknade för egen del antalet lyftkranar som fanns synbara från terrassen på mitt vandrarhem – 17 stycken. Med andra ord knappast så märkligt att det är enkelt att få jobb inom byggarbete som ”ryggpacksresenär” i denna stad.

Stora Barriärrevet

Queensland inrymmer även Stora barriärrevet som är världens längsta levande uppbyggnad (korallrev) och i sitt massiva omfång ska vara synbart från yttre rymden. Stora barriärrevet sträcker sig 270 mil med bland annat Whitsundays och idylliska öar utefter sträckan. Många backpackers tar sig upp till Cairns för äventyrsaktiviteter ut till revet. För egen del kan det varit en av de bästa upplevelserna under resan att snorkla i totalt klart vatten med Barriärrevets olika färger och djurliv i perfekt synbarhet. Helt galet. Dykning erbjöds också och var förstås en upplevelse utöver det vanliga. Ännu längre norrut från Cairns finns tropiska ”paradis” som Cape Tribulations och Daintree.

Adelaide

Adelaide är den största staden i South Australia och erbjuder bland annat en passage ut till öknen. Mellan norra, östra och västra Australien blir detta lite av en samlingspunkt för att stanna av och träffa andra resenärer.

Övriga delstater

Australiens största delstat Western Australia har en minst sagt spektakulär kustlinje längst Australiens västkust och har inte invaderats av massturism. Än så länge, alltså. Den minsta delstaten Tasmanien kallas ofta för den sista riktiga vildmarken i Australien. Tasmanien har tydligen renast luft i världen och därutöver ett flertal vandringsleder.

Australiens huvudstad…

Förvirrade turister kanske föreställer sig att Sydney är Australiens huvudstad. Du känner förmodligen till att Canberra utgör landets huvudstad och ligger runt 17 mil söder om Sydney. För den som trivs med att banka in Wikipedia-kunskaper finns hela historien om valet av huvudstad här. Det blev mer eller mindre en kompromiss mellan Sydney och Melbourne som inte kunde komma överens om vilken stad som skulle tilldelas titeln.

Northern Territory och Uluru (Ayer’s Rock)!

Australien har ett flertal kända landmärken – de flesta uppe i Northern Territory där även staden Darwin finns belägen. Uppriktigt finns det nog inte alltför mycket ”action” för en ungdomsresenär att uppleva här. Men en en rejält häftig miljö och att besöka naturparker verkar vara något som enkelt skulle kunna kvalificera sig till en plats på den äventyrslystnes ”bucket list”.

Nära mitten av australienkartan i södra Northern Territory finns även den berömda klippformationen ”Ayer’s rock”. Från det platta och karga landskapet reser sig världens möjligtvis mest kända monolit (skulptur i ett enda block). Klippformationen Uluru som den även kallas enligt Aboriginernas språkbruk skiftar i färg beroende på årstid och tillfälle på dagen. Den är även mest känd för att lysa rött under nattetid. Google bjuckar på bilder för den som vill bli ”bergsäker” på Ulurus skiftande färg. Kassa skämt är också skämt men bilderna kan vara värda att se.

Fler landmärken inom Northern Territory är bland annat Kakadu nationalpark som är världsarvslistad och innehåller en av de mest olikartade miljöerna i Australien. Katherine Gorge är nog helt sonika rätt skrämmande vackert också för den delen. I Norra Territoriet finns också Red centre med aboriginisk kultur.

Östkusten

Fraser Island - australienfakta

Fraser Island är världens största sand-ö och en Jeep-utflykt kan rekommenderas!

Den mest populära resvägen…

Australiens östkust är utan tvekan den mest populära resvägen för de som turistar – och är även den plats där flest Australiensare har valt att bosätta sig. Många resenärer börjar i Sydney och rör sig norrut via berömda platser som Byron Bay, Brisbane, Moreton Island, Hervey Bay och till världens största sand-ö – Fraser Island. Under resan träffar de flesta på djurarter såsom koala, näbbdjur (platypus), tasmask djävul och känguru. Uppriktigt så träffar du på alla möjliga jäkla djur och kryp. Låt det gärna avskräcka dig för uppriktigt så är vissa av dem faktiskt rätt jäkla vidriga. Men samtidigt är det nästan helt fritt från dessa inne i större städer.

Mer information om Fraser Island finns på Australien Backpacker här.

”Outbacken”

Australiens outback

Öken med sällskap av nästan uteslutande bara kängurur i hundratals mil…

Den största delen av Australien består av öken eller savann, så kallad outback. Den mycket speciella och orörda miljön i kombination med avståndet till närmsta civilisation medför att outbacken blir en mycket speciell och minnesvärd upplevelse. För den som utforskar landytan med bil är det naturligtvis en god idé att tänka på säkerheten med att ta med tillräckligt med vatten, extrabatterier till mobilen och allt som behövs enligt de guider som finns. Någon gång vill jag för egen del åka tåg från kust till kust mellan Sydney och Perth för att uppleva denna miljö och fly från civilisationen under tre dagar.

Boende

Australien är fullspäckat med ”hostels”, ett typ av korttidsboende främst för ungdomar i stil med ett vandrarhem. Till skillnad från i Sverige där vandrarhem mer verkar handla om dygnsförvaring så kan boende på hostel helt enkelt vara rejält underhållande. Det finns ofta pool på området, biljardbord, pub, tv-spel, anordnade aktiviteter och liknande. Det finns naturligtvis även andra alternativ i form av Campingplatser och hotell. Campingplatser är ofta belägna på trevliga platser och innebär en ekonomisk möjlighet för den som åker runt i van. Hotell innebär dock endast en rejält saftig kostnad för att få en riktigt torr upplevelse och kan knappast rekommenderas till den som söker backpackerupplevelsen. Ifall du känner dig äldre än ungdomsresenärer så kan vandrarhemmen från YHA rekommenderas som har en äldre målgrupp och erbjuder ett lugnare typ av boende i gemenskap med andra.

Ekonomi

Under finanskrisen 2008-2009 var Australien det enda OECD-landet som klarade av krisen utan att hamna i recession. Det är tydligt att landet ”tuffar på” bra och det är även något som märks av vid arbete med Working Holiday-visum. Australien ligger på 5:e plats för genomsnittslön i världen just efter Schweiz. Norge hamnar på plats 8. USA i topp. Lista från therichest.com.

Historik – fångar tar över

Ursprungsbefolkningen Aboriginer befolkade landet i minst 40 000 år innan den första fångtransporten av kriminella Britter anlände den 26 januari 1788. Samma dag firas alltså som Australia day – något som förmodligen inte uppskattas på samma vis av Aboriginer.

Australien upptäcktes först av Holländska upptäcktsresande och östkusten kartlades sedan av Britten James Cook år 1770. Orsaken till att James Cook betraktas som Australiens europeiske upptäckare beror på att hans upptäckter medförde de första europeiska bosättningarna – i praktiken förvaring av kriminella Britter. Upptäckten medförde att britternas problem med fängelseplatser kunde lösas. De nära 80 åren mellan 1789 till 1868 fördes totalt 160 000 personer till ön som fångar innan Australiens tid som straffkoloni var över. Efter 1850 inträffade sedan en stor invandning av britter på grund av guldgrävande och ullindustri. Befolkningen har fyrdubblats sedan slutet på andra världskriget och immigrationsprogrammet har innuburit att nästan var fjärde Australier inte föddes i landet. Policyn ”White Australia” avskaffades så sent som 1973 och gick ut på att begränsa invandring från i synnerhet Asien. Sedan dess har initiativ utförts för att uppmuntra till samlevnad i samhället. Jag har verkligen fått intryck av Australiensare som mycket toleranta personer och kanske är det förknippat med den låga andelen uppfödda Australiensare – som inte heller tillhör ursprungsbefolkningen. I någon mening är kanske nästan alla invandrare här. Ursprungsbefolkningen Aboriginer bestod år 2001 av 2,2% av den totala befolkningen med 410 000 personer. Jag blir för övrigt ofta förvånad över hur mycket Australiensare känner till om Sverige och kan rentav oftast skilja det från Schweiz. Det känns trots allt som rätt en imponerande prestation efter att man besökt USA…

Musik från ”Down Under”

ACDC, Men at Work och Midnight Oil! Vad mer behövs egentligen? Ko-bjällran som musikinstrument har naturligtvis en given plats i kvalitetsmusik, inte minst illustrerat av Will Farrell i Saturday Night Live. Den går lyckligtvis även att höra i ”Beds are burning” – en rockdänga av kaliber. Ett stycke musikhistoria med en video från Australiens outback.

Att ta sig runt

Hyra ”campervan”

På grund av Australiens massiva yta går det naturligtvis inte förvänta sig att tåg- och busstransport ska kunna frakta backpackers till varenda skrymsle på cirka 7,7 miljoner kvadratkilometer. Bil – kanske framförallt ”van” med sovplats – ger möjlighet att välja en egen resväg eller spontant se de upptäckter som inträffar under resan.

krokodil gratiscamping

Gratis campingplatser finns i Australien. Bilden tagen från vår resa längst östkusten.

Trafikerade vägar utmed kusten skiljer sig från Outbacken där det är säkrast att ha en resplan på förväg. En felsväng kan i värsta fall helt sonika innebära förvandling till djurfoder. Möjligtvis för att överdriva. Men en grundläggande kunskap om bilar är en fördel på långa färder genom öknen och förberedelser med kartor (mobiltäckning kommer saknas), tillräcklig mängd mat, vatten och bensin är en nödvändighet. Om bilen går sönder mitt i outbacken är rekommendationen att stanna vid fordonet istället för att försöka hitta runt i det förvirrande landskapet.

Det finns ingen brist av bilannonser på anslagstavlor när man bor på hostel och det finns ett flertal annonssiter för bilförsäljning. Klassiska gumtree.com.au erbjuder detta och framstår i praktiken som ett Blocket för allt. Många hade nog velat gifta sig med hemsidan om de kunnat och som backpacker får du höra mycket svammel om hemsidans förträfflighet. Men visst, där finns det mesta som kan behövas.

Campervan innebär även en möjlighet att spara in pengar på boende och gör det möjligt att stanna över natten lite överallt. Många företag hyr ut dessa bilar. Vissa erbjuder dem med målade motiv på lacken som bland annat kan upplysa om ”förträffligheten” i att punda hasch. Eller något dylikt med Hippie-betoning.

Buss

Att åka buss kan ta sin tid. Från Sydney till Cairns i norr är nog två nätter på bussen rimligt att förvänta sig. ”Gratis” boende i två nätter alltså. Men vanligast är busspass med möjlighet att stanna efter resvägen och sedan resa vidare en senare dag. Den klassiska backpackersträckan oavsett färdsätt är som redan nämnts Australiens östkust. Resebyråerna hjälper gärna till att boka in en grym resa till en saftig kostnad. Fair enough, gissar jag. Då ingår oftast bussresa, boende och aktiviteter utefter resvägen. För att komma undan billigare kan det vara en god idé att åka med företaget Premier bus istället för Greyhound som dock har färre avgångar.

Att hoppa på en backpackerbuss innebär ett bra sätt att träffa andra resenärer. En av de mest etablerande aktörerna är Oz Experience. Det är dock en fördel om du har en ”lever av stål” och söker party under resans gång på förhand. Annars är Adverture tours ett alternativ om du önskar en lugnare upplevelse.

Inrikesflyg

Ett alternativ är naturligtvis också inrikesflyg med tidsåtgången som en uppenbar fördel. En flygresa från Melbourne till Queensland kan dock kosta lika mycket som till en destination i Asien. Men det är väl bara att jämföra priser och boka sin biljett.

Tågresor

Tåg brukar inte väljas på grund av hastighet eller ekonomi så länge det inte är korta enstaka resor. Däremot ger det en god möjlighet att se omgivningen utspela sig från tågfönstret. En av de bästa långdistansresorna med tåg är ”the Ghan” som avgår från Adelaide till Alice Springs och fortsätter till Darwin. Tåget åker över Adelaide Plains, bredvid Flinders Ranges och genom Red Centre – röd sand och total outback. 54 timmars restid – 298 mil. Från det facila priset av $2,949 australiendollares…

Ett annat alternativ är att avverka den mäktiga distansen mellan Sydney och Perth med The Indian Pacific. Resvägen korsar den näst intill trädlösa öknen Nullarbor Plain och åker förbi Blue Mountains och annat varierat landskap. Tre nätter – 435 mil. Passerar den längsta raksträckan av järnväg i världen på 47 mil. En parentes som kan nämnas är att världens längsta tåglinje däremot kan tillskrivas kineserna med förbindelse till Spanien i form av  ”Nya Sidenvägen” (China-Europe Block Train) på bisarra 998 mil. Business Insider bjuckar på tågnörderi för den som vill vara säker på sina resemöjligheter i världen.

Siffror och faktaruta

Australien

Storlek: 7 692 024 km2
Population: 23 439 200 (ca 23 miljoner)
Huvudstad: Canberra
Största stad: Sydney
Självständighet: erkänd från Storbritannien 1901
Nationaldag: 26 januari

Klimat

Sommaren inleds i december, övergår till höst i mars, vinter i juni och vår i september, som är en vanlig tid att inleda sin resa i Australien för att undvika det svenska höstvädret. Klimatet skiljer sig från varje delstat. Victoria (Melbourne inkl.) har fyra stycken distinkta årstider medan North Territory (Darwin inkl.) är varmt året runt.

Tidszon:

Att Australien består av en massiv kontinent är ingen nyhet. Olika tidszoner inom landet för olika delstater enligt detta:
Queensland, New South Wales, Australian Capital Territory, Victoria och Tasmanien enligt Eastern Standard time (EST, GMT+10)
Northern Territory och South Australia enligt Central Standard time (CST), en halvtimme bakom EST.
Western Australia enligt Western Standard Time (WST), två timmar bakom EST.
Tidsomställning sker för ”daylight saving” i NSW, ACT, Victoria och SA där klockan ställs fram en timme vid slutet på oktober till slutet på mars.

Anmärkningsvärda och lustiga fakta om Australien – ”faktoider”

Den tidigare premiärministern Bob Hawke satte världsrekord med att svepa i sig 2,5 ölpints på 11 sekunder. I sina memoarer hävdade han sedan att detta låg bakom hans framgångar mer än någon annan faktor. Mer information om detta finns här.

Australiens första poliskår skapades med de fångar som uppträtt mest skötsamt. Historik om NSW police force här.

Kängurur och Emur kan inte gå baklänges. Det verkar helt enkelt vara ”tillräckligt” sant…

Box Jellyfish (havsgeting, kubmanet) har dödat fler människor än hajar och krokodiler tillsammans. Dess halvgenomskinliga kropp ser ut som en dödskalle, är stor som ett människohuvud och har tentakler som kan bli tre meter långa. Det enda verksamma skyddet är att klä sig i en Mankini vid vattenaktiviteter. Den sista meningen är falsk.

Australien ligger på en andraplats efter Norge enligt ”Human Development Index” som baseras på förväntad livslängd, inkomst och utbildning. Full lista på Wikipedia.

Trots Australiens historia som straffkoloni ligger mordfrekvensen (homicide rate) på 1,2 per 100,000 invånare. Det kan jämföras med 6,3 per 100,000 invånare i USA.

Två flygplan kolliderade i luftrummet i New South Wales men istället för kraschlandning så fastnade de ihop i varandra och kunde utföra en säker landning. Historien finns i sin helhet här.

Australien, England och USA talar olika handspråk. Mer info.

Ingen har dött av spindelbett i Australien sedan 1979. Mer finns att läsa på Australian Museum.

Frankrikes yta ryms inom Australien runt 14 gånger.

Skidåkning erbjuds i Australiska alperna under vintertid.

Länkar

Wikipedia: Australien & Australiens historia
Daily Telegraph – 26 odd things about Australia
Buzzfeed – 88 crazy things you probably didn’t know about Australia
Australien Backpacker – Startsida

Inga kommentarer än så länge. Vad tyckte du om inlägget?

Lämna ett svar

Följ Australien Backpacker

Gilla