Skaffa ett jobb! Framgångsrecept ⋆1

Det brukar sägas att de flesta som står inför livets slutskede ångrar att de arbetade för mycket. Förmodligen är det dock få som ångrar att de inte var arbetslösa med kass ekonomi utan ekonomiska förutsättningar att resa till Finland. Dessutom utan det naturliga umgänget på en arbetsplats. Resebloggar skulle kunna vara den bransch där påståendet om att tid inte ska säljas till arbete nämns oftast. Man ska helt enkelt resa runt och tjäna pengar på abstrakt dynga som en ”digital nomad”. Hederligt knegande påstås inte kunna leda till en trivsam livssituation eftersom det innebär att sälja sin tid. Trams naturligtvis. Kräng iväg din tid dyrt och skaffa ett jobb!

Skaffa ett jobb - fruktplockning!

Bullshittomater.

På resebloggar, internetforum och övriga artiklar på internet verkar de med gott samvete försöka pumpa i dig dynga i stil med detta:

 • Låtskrivare, proffsbloggare, YouTube-stjärnor och skådespelare tjänar pengar från tidigare prestationer medan de sitter på dass. Du ska därför inte jobba – det skulle du gjort tidigare.
 • Man ska studera det man är intresserad av – därför ska man också vara totalt intresserad av att bli arbetslös.
 • Din tid ska inte ”bytas till pengar” – du ska alltså inte få någonting alls i utbyte.
 • Anställning är osäkert eftersom du kan bli sparkad – därför ska du inte skaffa ett jobb från första början.
 • Att gå upp på morgonen ska inte handla om pengar – du ska sova över alla möjligheter till inkomst.
 • Arbetsinkomster är så högt beskattade – det är därför bäst att inbilla dig att du blir framgångsrik på poker.
 • Skattestålar går ner i andras fickor – därför ska du strunta i att arbeta till en gemensam förlust för alla inblandade.
 • Du ska starta egen firma eftersom du då själv bestämmer vad du vill göra med din tid. Detta trots att det sannolikt krävs minst dubbel arbetstid för samma inkomst.
 • Man ska följa din dröm och därför skvätta målarfärg på papper – något som faktiskt kan bli värdefullt när man dör.
 • Med en anställning lägger du alla ägg i samma korg – en anställning utesluter sidoprojekt.
 • Verklig ”rikedom” kommer inifrån. Trots att ingen har en aning hur det skulle kunna gå till.
 • Att spendera mindre än man tjänar och avsätta detta till en indexfond är en orimlig ekvation och därför kan ingen bli rik på att jobba.

Denna typ av ”broscience” har du med säkerhet redan kommit i kontakt med. De ”brofessors” du känner som försöker skapa vetenskap av att du ska fiska bidrag väljer du helt sonika själv om du vill överlämna din framtid till. Gör det helt enkelt inte.

Common sense is not so common

Varför ett helt inlägg som endast bygger på ”common sense”? Vettigt folk begriper väl att man behöver ett jobb? Detta är den första delen i serien av framgångsrecept och därför en förutsättning för att kunna resa över huvud taget. Söker du en praktisk guide till hur du skaffar jobb så tryck i dig en valium och lugna ner dig. Det kommer som ett brev på posten – försenat. Men jag arbetar även på detta.

Hur kan jag uttala mig om detta?

Jag har haft ett 20-tal jobb. Allt från taxijobb i Norrland till avslappnat kontorsjobb och hårt fysiskt arbete i Australien. Dessutom har jag studerat och startat eget. Min sämsta sommar under senare tid spenderade jag med att läsa sommarkurser på distans. Sommaren efteråt utförde jag ett försäljarjobb med att knacka dörr – ett totalt skräpjobb som egentligen knappast behöver utföras av någon. Vilken sommar blev bäst och mest minnesvärd av de två? Svaret är enkelt – upplevelser kommer inte från att plölja böcker på distans. Det kommer från hederligt knegande som också bjuder på lönekuvert i sluten på månaden. Vill du ha en bra sommar – skaffa ett jobb!

Det senaste jobbet jag just slutfört bestod av 88 dagars krigande för ett andraårsvisum med farmjobb i Australien. Det är alltså ett hårt jobb där belöningen består av ett helt år i Australien. Utöver detta har jag träffat galet många backpackers i samma situation och upplevt min egentligen enda bra ”vinter” någonsin. Det brukar sägas att det inte är kul att studera men det är kul att vara student. Liknande resonemang är förstås inte svårt att föra om hederligt arbete – även om det för stunden inte är något att hurra för så resulterar det i en belöning. Från alla mina arbetsplatser har jag lärt mig något, skapat nya kontakter och skapat ytterligare en rad på mitt CV.

Om ett jobb är kasst så är det bara att sluta!

Ett fantastiskt citat från mig själv här och nu. Nja, men det är nästan helt sant. Jag kan minnas när jag pratade med en annan svensk under farmjobbet som förklarade att han inte alls förstod de som inte ville åka till Australien. Om de inte skulle trivas så kunde de ju bara åka hem igen. Han sa han det på ett så avslappnat och självklart vis att jag på något vis först blev skeptisk. Men – förmodligen så stämmer det helt och hållet. En Australienresa är inget ”irreversibelt straff” – knappast att välja att ta anställning heller. Trivs man inte så slutar man. Eller ser sig för efter ett annat jobb. Det är ingen kärnfysik.

Ifall du önskar att arbeta i Australien så finns en utförlig guide här.

Inga kommentarer än så länge. Vad tyckte du om inlägget?

Kommentera

Följ Australien Backpacker

Gilla