Microsoft Surface – Guide!

Pålitlig resekamrat

Microsoft Surface

Microsoft Surface Pro 3    

Surface är en fantastisk pluggburk, laptophybrid, bloggenerator och resekamrat. Vissa förväntar sig dock att den ska leverera gränslöst med nöje utan minsta interaktion från användaren. Denna guide förklarar hur du skapar en grym upplevelse med din nyvunna bekantskap. När du väl vet vad den kan användas till förstår du den förpackade totala awesomeness som inryms i denna nyskapande laptopvariant.

Microsoft? Du skämtar mannen?

Bärbara datorer förändrades i huvudsak inte under 15 år förutom förbättrade specs och siffror. Laptophybriden kan revolutionera laptopmarknaden – och leds för närvarande med Microsoft som visar vägen. Detta företag som förknippats mer med bluescreen och ”stulet” operativsystem kan nu faktiskt anses vara ganska nyskapande och Apple valde nyligt att följa efter i form av Ipad Pro. En annan skapelse från Microsoft är alltså Microsoft HoloLens som jag tycker framstår som ganska futuristisk. Windows 10 har utan tvekan fått Windows på fötter igen efter snedsteget med Windows 8. Xbox One var utan tvekan ett försök till förnyelse på konsolmarknaden med inriktning på mediefunktioner och Kinect – men konsumenterna vill naturligtvis använda den till spel. Jag upplever verkligen att Microsoft faktiskt är det företag som står för innovation idag medan Apple i huvudsak skapar nya skärmstorlekar till förvisso bra produkter. Ett annat exempel är Microsofts rätt geniala mus ”Microsoft Arc” som du viker ihop och tar med dig.

Garanti

Jag fick problem med touchskärmen för min svenskinköpta Surface Pro 3 under Australienresan. Jag fyllde i uppgifter på internet och fick skriva ut fraktsedel. Gick till posten och fick tillbaka den en vecka senare i nära nyskick eftersom de bytt ut skärmen och rengjort hela ”burken”. Det är möjligtvis inte Apple-nivå på servicen men jag blev imponerad av detta.

Rökarlaptop

Så – vad ska Surface användas till och vad är bra att veta om denna laptophybrid? På med nördhatten bara så kör vi så vi röker! För övrigt, om du röker på riktigt – lägg av och tryck in en prilla istället.

”Spela spel”?

Om du vill ha en riktig arbetshäst kombinerat med grym läsplatta med massiv skärm så är Microsoft Surface för dig. Vill du spela spel så skaffa ett liv. Alternativ lägg krutet på hederlig konsol. NHL, Fifa, Rock Band… eller dynga på tablet. Nåväl. Vill du ändå spela på Tablet så väljer du inte en surfplatta med Windows 10.

Surface Pro 3 eller Pro 4?

Uppriktigt – skaffa Surface Pro 4 bara. Jag har en Surface Pro 3. Skärmen är fin för tablet-läge men lite väl liten i laptop-läge. Jag önskar längre större skärm, lägre vikt och större styrplatta. Allt detta är förbättrat till Surface Pro 4 om än tyvärr inte batteritiden. Om det fortsätter att förbättras till Surface Pro 5 kan den bli en helt galen laptophybrid och det är mycket lätt att se den framtida potentialen för hybridplattor och Microsoft Surface.

Snabbkommandon och hantering

Windows 10 är helt enkelt galet mer användarvänligt än Windows 8 – och den bästa windowsupplevelsen kommer för närvarande sannolikt från Microsofts egen skapelse. Det är egentligen galet vad Microsoft pumpat in pengar i detta projekt för att skapa en tablet som kan ersätta en laptop… och som de i och med Surface Pro 4 i princip lyckats med fullt ut. Jag använder nu Surface Pro 3 och kan önska vissa förbättringar som finns åtgärdade till den senaste modellen. Det som återstår är nog bara för Microsoft att fortsätta minska ”canvas” för större skärmyta, prestandaförbättringar och utökad batteritid som det kanske inte verkar gå att få nog av. Hur som helst – laptopupplevelsen med tangentbordet och Windows 10 har jag upptäckt blivit betydligt smidigare efter en viss tid användning med kunskap om de snabbkommandon som finns från pekplattan och tangenter.

Styrplattan – gestures!

Jag skulle rekommendera tangentbordet till Surface Pro 4 som har störst styrplatta till att använda dessa kommandon även om de fortfarande är användbara till Surface Pro 3. Vill du se kommandon? Jajamen

  • Tre fingrar sidleds – skifta mellan program ”alt-tabbande”
  • Tre fingrar ned – visa skrivbord
  • Tre fingrar upp – Återgå till öppnade program
  • Två fingrar upp/ned/sidleds – hederlig scrollning
  • Fyra fingrar oavsett riktning – Sök
  • Klicka två fingrar – ”högerklick”

Podcast till Windows 10 och Surface – hur?

Groove Podcast – bäst till Windows 10

Visa mer

Äntligen finns en grym app även för detta – Groove Podcast. Grooovy! Det är faktiskt inte Microsoft själva som skapat denna och den ska därför inte förknippas med Groove Musik. Fungerar riktigt fint i såväl Tabletläge som Laptop mode. Appen ligger för närvarande på en femma i betyg i Microsoft Store.

”Lättnad” sa han som sket i vasken.

Äntligen en bra podcastapp till Windows 10. Riktigt enkel interface och finns med de viktigaste funktionerna. Det är ingen total rökarapp men Windowsanvändare har knappast varit bortskämda med något liknande tidigare. Det är en lättnad att den finns. Du hämtar den på Store här.

Microsoft har som bekant länge hävdat att Surface är den tablet som kan ersätta din laptop. Men det är möjligt att den även kan ersätta din surfplatta – uppriktigt så har Podcasts länge varit den orsak till att jag valt att behålla min Ipad. Jag fullkomligt älskar möjligheten att lyssna på något riktigt bra program och på så vis ta tillvara på den ”dötid” som annars försvinner innan jag slocknar för kvällen. En mobil går förstås att använda men det är av naturliga skäl knappast lika smidigt med en 5″-skärm för att söka runt efter fantastiska pratshower. Tidigare var Itunes det enda hyfsade alternativet för Podcasts trots att Apple verkar skita sig i brallan av den höga upplösningen på Surface. Alternativen för Itunes blir på så vis antingen en totalblurrig upplevelse eller löjligt små knappar och navigeringsfält.

Bäst appar till Windows 10

Spotify

Musikappar Windows 10

Det enda jag saknar med Spotify är att Radio-funktionen i praktiken innebär kassa låtar på repeat. Eller sådant du med säkerhet lyssnat på så ofta att du redan är helt galen. För att bli serverad med kvalitetsmusik från internetradio så finns alternativ.

Visa mer

Pandora fungerar i Australien! Det är alltså denna klassiska internetradio som automagiskt levererar musik du gillar baserat på de låtar du valt att ”gilla” tidigare. På grund av upphovsrätt försvann Pandora från Sverige men går nog fortfarande att få in även i Sverige med VPN-lösning eller program som förändrar din ”location”.

Last.fm använder antingen Spotify eller YouTube för att spela upp musik. Om du ställer in att spela upp med YouTube får du alltså musikvideor direkt – som serveras i stil med en internetradio. Exempelvis Rock finner du på ”Play rock tag” här.

Om du dunkar på en playlist på hederliga Tuben så har du naturligtvis även video att underhålla dig med. Jag förstår knappt varför jag skriver om Appar till detta.

 

Adobe Reader Touch

Adobe Reader Microsoft SurfaceJag älskade min Ipad. En läs- och surfplatta med möjlighet att få tillgång till allt jag velat läsa i pdf-filer med datorn för att sedan överföra det till Dropbox och bara öppna upp med Ipad. Med Surface är det inga problem att ”få tag på…” det du vill läsa – samtidigt som skärmen är betydligt större och mer läsvänlig. Adobe Reader Touch tillsammans med svenska Readly för tidningar är kinglig kombination.

Adobe Reader Touch finns på Store här.

 

Readly

Tidningar ReadlyHelt enkelt – ett ”Spotify” för tidningar och nöjesmagasin. Även ett svensktillverkat program, just som den nämnda motsvarigheten för musik. De allra flesta svenska tidningar finns och även ett stort utbud av Engelska och Amerikanska magasin. Att läsa högupplöst på tablet med möjlighet att zooma in och tillgång till i princip alla svenska magasin till fast månadsavgift tycker jag är fantastiskt. Det finns även möjlighet att välja abonnemang med nyhetstidningar och böcker.

Vill du bli inte bli en tidning med armar och ben? Undvik Readly.

 

Photoshop

Photoshop fårJajamen. Detta program som tydligen innehåller något slags rekord i piratkopiering går fint att använda till Surface Pro 3 och 4. Vad säger Apple om detta egentligen? Som bekant ingår en ”stylus” till din Surface – en penna som kostar typ 500 spänn varje gång du tappar bort den. Har du kvar denna så kan du använda den här! Förhoppningsvis kompletterar jag denna guide med möjligheter till att använda pennan inom kort.

 

Dropbox/Google Drive

Google Drive DropboxEfter att Drobox lanserade sin smått geniala tjänst var det naturligtvis endast en tidsfråga innan Google skulle skapa något liknande – och möjligtvis utföra det bättre. När du lagt något i en viss mapp på din dator kan du i princip öppna upp filen direkt med valfri annan enhet samtidigt som filerna säkerhetskopieras i molnet. Lite förenklat. Suveränt om du vill öppna upp pdf-filer, dokument eller videor på din mobil eller desktop senare. Eller förstås öppna upp något på din Surface som du lagt in från någon annan enhet. Eller om du helt enkelt vill säkerhetskopiera vad som helst. Du kan det redan.

Ladda hem: Dropbox |  Google Drive

 

f.lux

f.luxBesynnerligt namn på denna applikation – men inte mindre genial för det. Den anpassar ”färgen” på din display beroende på tiden på dygnet. På eftermiddagen blir det ett ”sepia”-liknande lite rödare filter. Betydligt mjukare att betrakta för ögonen. Plötsligt finns det potential för utökat nörderi framför burken! Dessutom tar det bort det blå ljus från skärmen som sägs medföra att det blir svårare att somna på kvällen. Apple har blivit tillfrågade om det finns något liknande till Ipad men de svarade något i stil med att deras tidningsapplikation kunde ändra bakgrundsfärgen till svart med vit text istället. Däremot finns den till Surface! justgetflux.com

 

Itunes något att hänga i julgranen?

Visa

Nej. Men varför ser Itunes för övrigt så kasst ut? Microsoft Surface har som bekant en rejält högupplöst skärm med hög pixeltäthet. Lite förenklat så begriper Itunes inte att du sitter med denna rökarskärm.

Why does Itunes look blurry?

En enkel väg förbi detta är att högerklicka på din Itunes-genväg på skrivbordet. Välj Properies (Egenskaper?) -> Kompatibilitet och kryssa sedan i ”Disable display scaling on high DPI settings”. Spara. Starta om Itunes.

Du har nu ett Itunes som ser bra ut – men med löjligt små knappar och navigeringsfält. Din skärm är så högupplöst att Apple skiter sig i brallan – Itunes är helt enkelt inte bättre anpassat för bra skärmar.

 

Inom kort till Surfaceguiden

  • Appar: Whattsapp, Flipboard, Microsoft Edge, Twitter
  • Microsoft Surface eller Ipad Pro?
  • Vad kan pennan (stylus) användas till?
  • Vilken Surfacemodell ska jag välja?
  • Det första du borde utföra

Inga kommentarer än så länge. Vad tyckte du om inlägget?

Lämna ett svar

Följ Australien Backpacker

Gilla
Besök Facebook-sidan